Setev lanu TD Destrnik pri Sevrovih

knjigalanSicer naj bi se lan po tradiciji sejal stoti dan v letu, a ker je letošnje leto posebno v vseh pogledih, je tudi setev potekala nekoliko kasneje, kot ponavadi. Člani društva TD Destrnik so se pri Sevrovih zbrali v četrtek, 29.aprila. Sevrovi so, kot je že v navadi, znova odstopili njihovo njivo za setev lanu. Posejali so seme, ki so ga že prejšnje leto pridelano tudi na kmetiji Sevrovih. Članice in člani so setev opravili ročno, kot so to počeli nekoč. Turistično društvo tako uspešno nadgrajuje projekt »Od lanu do platna«. Prizadevni člani društva upajo, da bo novo posejan lan dovolj gost, da med njim ne bo prostora za plevel in travo.

Preberi več

Postavitev betonskih stebrov v občinskem vinogradu

soheKer je trta v občinskem vinogradu pretekli dve leti lepo rastla in se razvijala, so morali letos postaviti stebre in napeljati potrebno žico. Letošnjo jesen tako pričakujejo prvi pridelek. Precej zahtevno in fizično težko delo so opravili člani TD Destrnik; »stari mački«, Franc. Jože, Dragan, Janez in Ivan. Pomagali so si z vrtalnimi svedri, ki sta jih prinesla Franc in Dušan z režijskega obrata. Za odlično malico je poskrbela Miša. Prav tako pa nanje niso pozabili na občinski upravi, saj sta za okrepčilo poskrbeli tudi Metka in Lidija.
Na koncu so vsi bili zadovoljni z opravljenim delom in sedaj samo še vznemirjeno čakajo na trenutek, ko bodo lahko prvič poizkusili žlahtno kapljico s tega vinograda. Želimo jim, da bo že prva letina čim obilnejša.

 

 

 

Rez potomke pri viničariji

received 1204817556564173V ponedeljek, 1. marca, smo opravili rez potomke pri viničariji. Na rezu so bili prisotni župan Franc Pukšič, skrbnik trte Ivan Hauptman, 8. Ptujska vinska kraljica Monika Kovačič, predsednik Društva vinogradnikov in sadjarjev srednje Slovenske gorice Andrej Rebernišek,  kletarji društva vinogradnikov in nekaj članov Turističnega društva Destrnik.
Želja vseh prisotnih je bila, da trta tudi naprej dobro rodi in nas razvaja s svojim pridelkom. Vsi prisotni smo todi izrazili željo in upanje, da bi lahko v jeseni ko bo grozdje dozorelo opravili trgatev brez zdravstvenih omejitev. Člani društva se zahvaljujemo Piceriji Pri Mici in družini Brenčič za sponzorsko pogostitev.

 

 

40. redni DOPISNI občni zbor Turističnega društva Destrnik

Ker je preteklo leto zaznamovala epidemija zaradi Covid-19, se je tudi letošnji občni zbor odvil drugače kot ponavadi, ko so se člani zbrali v dvorani in je po uradnem delu sledila pogostitev. Letos tradicionalnega druženja ni bilo, je pa od petka 5.2. do petka 12.2.2021 potekal dopisni občni zbor. To je izgledalo tako, da so lahko člani društva do četrtka, 11.2.2021 v pisni obliki oddali predloge in pripombe, hkrati so pa vsi prejeli poročilo opravljenega dela v preteklem letu in plan za leto 2021.

Preberi več

10. trgatev potomke pri viničariji

trgatev 10V nedeljo, 4. oktobra, je turistično društvo Destrnik priredilo že deseto trgatev žametne črnine, ki raste pri viničariji. Trganja grozdja so se lotili župan Franc Pukšič, 8. ptujska vinska kraljica Monika Kovačič, skrbnik potomke Ivan Hauptman, kletarji DVS in svetniki občine Destrnik. Letošnji pridelek je bil manjši, kot lansko leto, vendar je bila zato kvaliteta grozdja boljša, saj je imela več sladkorja. Grozdje potomke so dali v skupno predelavo potomk Destrnika, Ptuja in Vidma pri Ptuju. Te tri občine imajo potem iz te združene pridelave protokolarno vino. V kulturnem programu so tudi letos sodelovale ljudske pevke Urbančanke. Zbrani so s protokolarnim vinom po opravljeni trgatvi tudi nazdravili. Trgatev so nato nadaljevali pri turističnih brajdah in delo zaključili s stiskanjem in dobro mineštro. Omeniti velja, da so člani društva v novem vinogradu, ki raste pod občinsko stavbo, s 70 potomkami potomk Stare trte, letos potrgali prvih pet grozdov. Tudi te potomke bodo čez nekaj let gotovo dobro obrodile in iz grozdja bo pritekla žlahtna vinska kapljica. 

Predstavitev knjige o lanu nekoč in danes

knjigalanLe predi dekle, predi in pobarvanka Zgodba o lanu. 

Turistično društvo Destrnik je v petek, 2.oktobra, predstavilo težko pričakovano izdajo knjige in pobarvanke o pridelavi in predelavi lanu nekoč in danes na območju Destrnika. Avtorji knjige: Eva Hrastar, Aleksandra Milošič, Damjana Žampa, Hilda Bedrač, dr. Aleš Marđetko in Ivan Hauptman, ter avtorica ilustracij v pobarvanki, Nataša Kos, so nas v Volkmerjevem domu kulture, popeljali po poti njihovega ustvarjanja.

Preberi več

Turisti sodelovali na sejmu Agra v Gornji Radgoni

agraLetošnji sejem so organizatorji, zaradi situacije v svetu, preselili na splet. Sejem se je začel 7. septembra in bo trajal vse do marca 2021. Je pa del sejma od 25.-27.septembra potekal tudi v živo. Na sejmišču Pomurskega sejma v Gornji Radgoni so organizirali festival dogodivščin, v okviru katerega so pripravili več posvetov, predavanj in delavnic, izmenjavo semen in pridelkov, predstavili pa so tudi tamkajšnje sejemske vrtove. Člani turističnega društva Destrnik so se v petek, 25.septembra predstavili na prireditvi »trajnostni sodobni trendi v kmetijstvu«, kjer so predstavili njihovo zgodbo o lanu in novo knjigo ter pobarvanko. Cilj dogodka je bil, kako povečati samooskrbo v Sloveniji in ji vrniti vrednost domače proizvodnje in domačih avtohtonih materialov – tudi lanu – v naš vsakdan. Pot bo še dolga in naporna, a nekje je treba začeti. Turisti so, koliko to razmere dopuščajo, aktivni tudi v teh časih, na kar so posebej ponosni. Promocija našega čudovitega kraja in njihovega dela je dobrodošla in dobro sprejeta, kar je seveda njihov glavni namen in razlog, da to počnejo.