8. bal v vasi Placar

8. Bal 049Tradicionalni bal Turističnega društva Destrnik se je letos zgodil 8. februarja, na dan slovenskega kulturnega praznika. Prikaz starih šeg in navad sodi v slovensko kulturno dediščino, zato je prav, da takšne prireditve potekajo v Volkmerjevem domu kulture. O letošnjem balu lahko govorimo samo v presežnikih. Številni vaščani Placarja so pri izvedbi prireditve aktivno sodelovali. Zelo pohvalno je, da so vključili veliko otrok in mladih ter srednjo in starejšo generacijo vaščanov. Bal se je odvijal na odru in v dvorani.
Razstavili so zanimiva stara orodja, na oder pa čudovito pohištvo in predmete iz starih časov. Vaške ženske so cajzale perje, staro opravilo, ki je bilo tokrat prvič predstavljeno na balu, ljudske pevke Urbančanke so prepevale in prebirale fižol, vaški fantje pa so igrali karte. Na odru so predstavili dogajanje v dveh hišah. Veliko kmetijo pri Žampovih, kjer so živeli gospodar Jaka in gospodinja Hana ter njunih pet otrok, stari oče, hlapec in dekla. V drugi hiši so živeli njihovi »vajncarji« s številnimi otroki. Spremljali smo utrinke iz življenja v vasi Placar nekoč, značilne za tiste čase in ljudi.
Življenje nekoč ni bilo lahko in družine »vajncarjev« so velikokrat za živež prosile gospodinjo Hano, z obljubo, da bodo vse odslužili. Delati so morali tudi otroci, da so se lahko pri kmetu najedli. Na tokratnem balu so prikazali tudi dogajanje ob kolinah, delali so prave kašnate klobase in imeli bogato večerjo, na katero sta prišla boter in botra ter soseda, ki sta se kar sama povabila. Koline so bile vedno v soboto, drugi dan pa je bilo treba iti k maši in nazaj grede so vaške ženske tudi nekoč opravljale.
Pri hiši so imeli dve brhki dekleti, zato bi vaški fantje želeli bal v hiši. Gospodar in gospodinja sta dovolila, povabili so godca, pričeli plesati, vmes izvedli klobuk polko in stavili rihtarja ter plesali pojštertanc. V hipu je plesalo tudi številno občinstvo, ki je z zanimanjem spremljalo dogajanje v dvorani. Na odru so se harmonikarju pridružili še trije muzikantje in glasba bi bila primerna tudi za gostijo. Bilo je odlično vzdušje, ljudje so plesali, pili in se mastili ob bogato obloženih mizah. V goste so prišli tudi destrniški koranti, na frajtonarico je zaigral mladi harmonikar Denis.
Betka Fras, ki je bila idejna vodja prireditve, se je zahvalila občinstvu od blizu in daleč ter svojim sovaščanom za sodelovanje pri izvedbi bala. Predsednik Turističnega društva Ivan Hauptman ni skrival zadovoljstva ob še enem odlično izpeljanem balu, župan Vladimir Vindiš je upravičeno žarel od ponosa, kajti njegovi sovaščani so izvedli velik in uspešen projekt.
Izvedbo bala lahko imenujemo projekt, kajti potrebne je veliko energije za motivacijo vaščanov. Izbira ideje, akterjev, rekvizitov, pisanje besedil, šivanje oblek, vaje in logistika – vse to je velik zalogaj. Na letošnjem balu ni bilo improvizacije in naključij. Do potankosti so bili izvedeni detajli, ki so se lepo dopolnjevali. Vaščani Placarja, čestitka in poklon – odlični ste bili!
Hvaležni smo vam in komaj enomesečnemu Nacetu, da ste izvedli 8. bal Turističnega društva Destrnik.