Nedeljska povorka na 38. kmečkem prazniku

praznik 19 nedV nedeljo, 18. avgusta, se je v Destrniku odvijal osrednji del kmečkega praznika, na katerem so vasi že tradicionalno prikazale stare kmečke običaje in opravila. Letos se je na prizorišču pred gasilsko-turističnim domom v Destrniku zbralo 12 skupin, ki so v lepem vremenu prisotnim čudovito predstavile stara kmečka opravila.
Tako smo si ogledali društvo kmetic iz Destrnika, ki so s petjem in opravo (»pušlcom « in molitvenikom) predstavile, kako so včasih romali na Ptujsko Goro. Romali so peš po poti, obenem pa so molili, peli in (kot so povedale same) tudi ogovarjali. Iz Doliča so nam letos predstavili »kolarstvo« – vse, kar je človek včasih potreboval za kmetijstvo. Na predstavitvi smo videli »draksl«, star 129 let, ki še zmeraj deluje. Skupina iz Vintarovcev je predstavila različne načine obdelave koruze.
Vaščani Janežovskega Vrha so nam predstavili žaganje hloda in prikazali, kako se je to včasih delalo z veseljem (z »juckanjem«). Prav tako so prikazali, kako se je pililo žage in zraven malicalo klobase. Vintarovci se lahko pohvalijo s kar dvema skupinama na letošnji povorki – če je prva ličkala koruzo, je druga pletla košare, »korpece« in slamnjače. V košare so luščili fižol in koruzo ter tako prikazali, za kaj vse so bili pleteni izdelki uporabni. Tudi iz Ločkega Vrha sta se predstavili kar dve skupini, prva delo cimermanov, ki so prikazali delo s cimerjačo – posebno sekiro za oblikovanje s hlodi. Druga skupina pa je prikazala, kako so včasih prevažali gnojnico. Skupina iz Placarja je prikazala žganjekuho nekoč. Tokrat so kuhali žganje iz sliv – slivovko. Skupina iz Jiršovc je predstavila »jiršovski verštat« – večnamensko delavnico, v kateri so delali »štile« za motike, grablje, vile, sekire in macole.
Podmladek iz Svetincev je odlično prikazal uro računstva z učiteljico in otroki, ki so morali zaradi neznanja klečati na koruzi. Učni načrti so se skozi čas sicer spremenili, ampak moto »več znaš, več veljaš« je ostal še zmeraj enak. Na povorki so se predstavili tudi starodobniki oz. »oldtimerji«, društva starodobnikov Destrnik. Predstavili so obnovljene traktorje iz časov Jugoslavije. Prav tako smo videli tudi gasilce PGD Desenci, ki so s staro brizgalno brizgo (1892) predstavili gašenje požara. Včasih so črpalko vlekli konji, danes pa so jo posodobili in jo vlečejo s traktorjem.
Sledil je stacionarni prikaz od lanu do platna – delo s »tukačem« in trlico, na kolovratih, z motalom in na statvah – prikazali ter izvedli so ga članice in člani TD Destrnik.
Že tradicionalno so s priznanji nagradili najlepše urejene hiše in stanovanjske objekte v letu 2019. Podelili pa so tudi priznanja za naj pridelke; obložena miza s pridelki je pričala o tem, da je bila letos letina v kraju odlična.
Občudovali smo lahko velike in debele buče, čebulo, česen, krompir in paradižnike. Letos so podelili kar 5 priznanj, dobili pa so jih: družina Jakob za največjo bučko, družina Slukan za največji paradižnik, g. Malek za največji česen, družina Čuš za največjo čebulo in društvo kmetic Destrnik za največjo bučo.
Da obiskovalci prireditve niso ostali lačni in žejni, so poskrbele članice in člani društva s peko odličnih gibanic in krapcev s krušne peči, ki so kot vsako leto šli za med. Gostje prireditve so se lahko okrepčali tudi s mesnimi dobrotami in domačim vinom. Prireditev je
povezoval in z duhovitimi komentarji popestril Feliks Majerič. Po končanem programu je sledil zabavni del s Poskočnimi muzikanti.
V društvu so z obiskom prireditve zadovoljni in hkrati optimistično zrejo v prihodnost, saj so z mislimi že pri naslednjem kmečkem prazniku.