Sobotno dogajanje na 38. kmečkem prazniku

 

praznik 19Tudi letos se je v Destrniku odvil zdaj že tradicionalni 38. kmečki praznik, ki ga je tretji konec tedna v avgustu organiziralo Turistično društvo Destrnik. Prireditev, katere osrednji dogodek je še zmeraj nedeljska povorka starih kmečkih običajev, pa zmeraj več ljudi obišče tudi v soboto, ko člani društva postavljajo klopotec in izvedejo kmečke igre. Kmečki praznik so v soboto, 17. avgusta, otvorili s postavitvijo klopotca, osrednja sobotna prireditev pa so bile 8. kmečke igre, ki niso le tekmovanje, pač pa druženje in spoznavanje, hkrati pa se tako krepi predvsem skupinsko delo. Namen iger je predvsem navdušiti mlade, da sodelujejo in tekmujejo, ter omogočiti sodelovanje med društvi in občani našega kraja. Letos so se v kmečkih igrah pomerile štiri ekipe: PGD Destrnik, Bar Vrban, Ločki Vrh in ekipa TD Destrnik.
Člani društva so letos pripravili pet različnih iger, ki so bile povezane s kmečkimi opravili, hkrati pa je bil njihov namen, da zabavajo in nasmejejo obiskovalce prireditve. Ekipe so se pomerile v sestavljanju in vleki voza, prenašanju vode v škornjih na »štrkolah«, spravilu krompirja z loparjem, vlečenju vrvi skozi oblačila in kmečki južini, v kateri sva se na koncu preizkusila tudi voditelja prireditve, Feliks Majerič in moja malenkost.
Zmagovalec, ki je za nagrado dobil odojka kmetije Matjašič z Levanjcev, je postala ekipa Bara Vrban. Drugo mesto je zasedla ekipa TD Destrnik in prejela 5 piščancev kmetije Mahorič Vilija, na tretje mesto so se uvrstili člani ekipe z Ločkega Vrha ter prejeli 5 narezkov Turizma na vasi Lacko. Četrti pa so bili člani ekipe gasilcev PGD Destrnik. Prejeli so tolažilno nagrado, gibanico, ki so jo spekle marljive gospodinje – članice TD Destrnik. Igre so – kot je že v navadi – tudi letos odlično uspele. V prihodnje bi si želeli, da se jih udeleži še kakšna pogumna ekipa, iz katere izmed naših ali sosednjih vasi, društev ter prijateljev od blizu in daleč.
Zbrane obiskovalce je po kmečkih igrah ogrela in zabavala skupina Gadi. Za dobro vzdušje so poskrbeli člani društva z odlično hrano in pijačo ter bogatim srečelovom. Tudi vreme jim je letos dobro služilo. Še na mnoge zabavne poletne kmečke večere tudi v prihodnje.