14. bal vasi Jiršovci

 

14 balV Turističnem društvu Destrnik ohranjajo staro tradicijo vaških balov ob pustnem času. Vsako leto bal za občane in obiskovalce od drugod pripravijo v eni od vasi ali zaselkov v naši občini. Letos so ga pripravili vaščani vasi Jiršovci. Tokratni 14. bal se je zgodil v soboto 8. februarja v Volkmerjevem domu kulture. Domačini so prikazali stare kmečke običaje druženja in zabave ob dolgih zimskih večerih. Nadeli so si stara oblačila in nam prikazali, kako so nekoč združili delo in zabavo, obiskovalcem pa postregli s tradicionalno hrano in pijačo ter poskrbeli za pristno zabavo.Program vaščanov Jiršovc se je začel tako, da so ženske luščile fižol in klepetale vsakodnevne čenče, otroci so se igrali nagajali in plesali. Med tem so moški zunaj hiše delali drva, za zimo, ki je bila včasih daljša in hladnejša, kot zadnja leta. Med delom so popili kozarček vina in ob tem igrali igro podiranje peči. Otroci so povedali materi, da moški podirajo peč in mati je bila v skrbeh, ker ni vedela, kje bo lahko pekla kruh, nakar je ugotovila, da so se možje le igrali. Ko so delo opravili, so moški prišli v hišo in ob večerji so prišli na idejo, da bi organizirali bal. Poslali so po vaškega muzikanta in po pijačo. Ko so se vsi skupaj vrnili, se je bal lahko začel.
Zbrani so plesali in uživali ob bogato obloženih mizah pustnih dobrot. Predsednik Turističnega društva Ivan Hauptman ni skrival zadovoljstva ob odlično izpeljanem balu. Letos je druženje potekalo na praznični dan v spomin našega največjega pesnika, Franceta Prešerna, zato je bil bal na nek način tudi kulturni poklon njemu na čast.
Turistično društvo Destrnik se vsem vaščanom Jiršovc zahvaljuje za trud in vloženo energijo ter dobro voljo ob pripravi 14.bala. Člani društva verjamejo, da bo prijeten večer vsem še dolgo ostal v prijetnem spominu.