13. Bal na Destrniku

13 balV soboto, 9. februarja, je potekal 13. Bal, ki ga je pripravilo in organiziralo Turistično društvo Destrnik. S tem balom smo zaokrožili prvo dobo balov. V prejšnjih dvanajstih balih smo vsako leto povabili k sodelovanju  vsaj eno vas v občini Destrnik, (vsako leto drugo vas). Tako so se dejansko predstavile vse vasi naše občine s to prireditvijo.
Zgodba letošnjega bala je bila revna in bogata družina na vasi in problem, ki nastane, ko ima sin iz bogate družine otroke s hčerko revne družine. Zgodba je nastala po resničnih dogodkih izpred 70 let. Temu času primerno (med leti 1945 – 1960) je tudi pohištvo in oblačila ter domači dialekt sporazumevanja. Bal je v glavnem potekal pozimi do pustnega torka, ker potem je sledil post in zabave in veselje ni bilo dovoljeno.

Kaj je bal v naših krajih?
Je druženje na deželi pri običajno premožnejšem kmetu zvečer. Običajno so pri kmetu ženske pomagale pri določenih opravilih (luščenje fižola, cajzanje perja, luščenje orehov, itd. Pri kmetu so lahko bili tudi mojstri domače obrti, (pletli so korpe iz šibja, popravljali čevlje,  popravljali oblačila in šivali nova, izdelovali grablje, štile za kmečka orodja). Ti mojstri so bili pri kmetu na tako imenovani ŠTERI.
Zvečer je beseda dala besedo, kmeta so pazljivo vprašali, če je lahko pri njihovi hiši bal in če je rekel da, so hitro našli vaškega muzikanta. Sam kmet je dal na razpolago prostor, hrano in pijačo pa so udeleženci bala prinesli zraven. Tudi vsi dosedanji bali so bili v okvirih te zgodbe. Število nastopajočih je iz leta v leto različno. Letos je sodelovalo cca. 16 članov društva.
Namen prireditve je v prvi vrsti ohranjanje tega običaja, prijetno druženje (brez tv, interneta, itd.). Z obiskom smo že nekaj let zadovoljni. Tudi obiskovalci se radi oblečejo v stara oblačila in prinesejo zraven kaj za pojest in popit, saj potem med prijetnim druženjem zaužijemo te dobrote. Na koncu letošnjega bala smo na oder povabili vse dosedanje virte (gospodarje) in gospodinje ter se jim zahvalili za pretekle prireditve. Vsi prisotni nastopajoči in obiskovalci smo se strinjali, da naslednje leto nadaljujemo s to prireditvijo. Prva vas za pripravo bala je tako ponovno vas Jiršovci.
Na teh prireditvah smo izvedeli mnogo zanimivosti iz takratnega obdobja (na primer, ko je križ – razpelo – v kotu sobe, je glavni pri hiši virt, ko je križ na steni, je glavna v hiši gospodinja).

Ps.
Ker smo se po šestih leti morali s prireditvijo preseliti iz kulturne dvorane v dvorano gasilskega društva Destrnik, je bilo s strani obiskovalcev veliko kritike na to odločitev nove oblasti. Tudi sam sem prepričan, da je ta prireditev etno kulturnega pomena.