7. trgatev potomke najstarejše trte pri viničariji

trgatev 2018V nedeljo, 23. septembra, so pri viničariji v Destrniku opravili trgatev potomke najstarejše trte na svetu. Prireditve so se udeležili župan g. Vladimir Vindiš, podžupan g. Branko Horvat, predsednik TD Destrnik g. Ivan Hauptman, kot skrbnik, 7. ptujska vinska kraljica Eva Gašperšič, predsednik društva vinogradnikov g. Andrej Rebernišek, kletarji društva vinogradnikov in še nekaj predsednikov društev ter občinskih svetnikov.
Za uvodni pozdrav so s pesmijo »Slovenc Slovenca vabi« poskrbele ljudske pevke Urbančanke.  Zbrane je pozdravila povezovalka prireditve Dušanka Ziško, ki nas je opomnila, da pri nas trgatvi rečemo branje, ki je praznik, harmonika, dobra volja in špricar po vsaki obrani vrsti.
Skrbnik potomke in predsednik TD Destrnik Ivan Hauptman je povedal, da je trta kljub temu, da je letos prvič po njej padala toča, bogato obrodila. Zbrane je nagovoril tudi predsednik Društva vinogradnikov in sadjarjev osrednje Slovenske gorice g. Andrej Rebernišek, ki je poudaril, da je trgatev praznik vinogradnikov, saj ima trta rada sonce in dobre ljudi. Orisal je letnik 2018, ki je bil zahteven, saj je bilo med letom ogromno padavin in nekaj vročih dni. Po vinogradih po Sloveniji so letos trgatve ponekod potekale kar mesec dni prej kot običajno. Je pa vreme, kjer ni klestila toča, poskrbelo, da bo letina odlična. Po predahu s pesmijo, s katero je zbrane zabaval Destrniški oktet, je goste pozdravil tudi župan Občine Destrnik g. Vladimir Vindiš, ki je namignil, da se veseli novih brajd, ki naj bi v prihodnosti krasile prostor pred občino.
Trgatvi in stiskanju grozdja je sledilo prijetno druženje. Za pogostitev so poskrbele članice društva, za dobro voljo pa je s harmoniko skrbel Peter Došler.