Strokovna ekskurzija na Gorenjsko

Turisti gorenjskaPo uspešnem kmečkem prazniku so se članice in člani Turističnega društva Destrnik tudi letos odpravili na zasluženi izlet. Tokrat so v nedeljo, 26. avgusta, obiskali Gorenjsko. V stilu letošnjega klavrnega poletja jih je tudi to nedeljo spremljalo nekaj dežnih kapelj, a to ni pokvarilo veselega vzdušja vseh udeležencev.Ogledali so si Avsenikov muzej v Begunjah, ki predstavlja zbirko Vilka in Slavka Avsenika. V njem so njihove prve plošče, nikoli objavljene fotografije iz zakulisja snemanj in glasbeni ter video posnetki. Posebno mesto ima skladba Na Golici. Občudovali so vseh 31 zlatih, dve platinasti in eno diamantno ploščo ter odlikovanja.
Kasneje so si ogledali jezero Jasna v Kranjski Gori, ki ga sestavlja dvoje povezanih umetnih jezer. Ustavili so se ob izviru Save Dolinke (Zelenci), ki leži na severnem robu Triglavskega narodnega parka, na jugu ga oklepa z gozdom poraščeni Vitranc, na severu pa prav tako poraščene Karavanke.  Prav tako so si ogledali skakalnico v Planici, ki vsako zimo doživi svoj praznik, ko jo napolnijo športniki in gostje z vseh koncev sveta. Kasneje so  se odpeljali v dolino Vrat, pod severno steno Triglava in pod slap Peričnik, ki je s svojimi 52 metri eden izmed najvišjih slovenskih slapov. Do njega vodi označena pot iz Mojstrane.
Po zanimivih ogledih so se članice in člani društva okrepčali na večerji v gostilni Jelen v Ljubljani. S polnimi želodci in z lepimi spomini so se nato odpravili proti domu. Dan je prehitro minil, vendar bo melodija znane Avsenikove pesmi še dolgo odzvanjala v mislih; »Ne bom te pozabil, kjer koli bi bil, preveč sem lepot se že tvojih naužil ...«