OD LANU DO PLATNA - Predstavitev projekta v OŠ Destrnik

lan osV četrtek, 15.3. 2018,  je 12 članov TD Destrnik na povabilo OŠ Destrnik predstavilo projekt » Od lanu do platna«. Vključeni so bili učenci od 2. do 5. razreda. Ob delu so spoznavali predmete in delovne postopke  pri obdelavi. Lan so 100. dan v letu posejali, v začetku avgusta so ga populili. Posušenemu  so s posebnimi glavniki odstranili KOBULE (seme ). S pomočjo TOLKAČA in TRLIC so olesenele dele ločili od vlaken. V  tej fazi so učenci zelo radi sodelovali, saj so lahko sprostili nekaj svoje energije. Na KOLOVRATIH so iz vlaken naredili NIT. Ko je je bilo dovolj, so jo navili na MOTALO in iz nje naredili klobčič. Na  STATVAH so tkali blago.
Učencem je bilo najbolj všeč aktivno sodelovanje pri samem procesu.  Ugotovili so, da je bilo nekoč veliko več druženja ob večerih, kot ga je sedaj. Delo je potekalo v prijetnem, sproščenem  medgeneracijskem druženju.
Z zanimivo ugotovitvijo je presenetil  petošolec. Ko je z dlanjo stiskal kobule, da bi prišel do semena in ga poskusil, ga je gledal in dejal:« Učiteljica, pa  tako seme sem videl na štručki, ki jo kupim v trgovini! Je to je to seme? Od tod to pride? Zdaj mi je jasno! To pa je bilo zanimivo!«
Zanimiva spoznanja tako za učence, ki si želijo še več takega pouka, kot  za odrasle, posebno učitelje!
Naše druženje se je končalo tako, da smo vsi skupaj zapeli pesem Antona Martina Slomška Le predi, dekle, predi ...
Člani TD Destrnik razmišljamo, da bi v naslednjem šolskem letu ponudili pomoč  pri izvedbi krožka in tako  poskušali pridobili podmladek. Vabljeni.

Irena Pernat, koordinatorka