Strokovna ekskurzija TD Destrnik na Dolenjsko

izlet turistiKot je že v navadi, se »destrniški turisti« kmalu zatem, ko je kmečki praznik pod streho, zasluženo odpravijo na izlet. Letos so se podali na Dolenjsko, točneje do izvira reke Krke in v njegovo okolico. Pridružil se jim je tudi župan Vladimir Vindiš.
Najprej so si v občini Ivančna Gorica ogledali cistercijanski samostan Stična, ki je najstarejši na današnjem slovenskem ozemlju in edini, ki še deluje. Samostan in cerkev sta danes zavarovana kot
nepremična spomenika državnega pomena, samostan pa predstavlja pomembno versko ter kulturno središče.
Če bi izlet trajal več dni, bi se lahko peš podali na 15 kilometrov dolgo Jurčičevo pot iz Višnje Gore na Muljavo, tako pa so del poti ob odličnem vzdušju na avtobusu prevozili z lokalnim vodičem. Naslednja postojanka sta bila izvir reke Krke in Krška jama, ki so si ju prav tako ogledali ob spremstvu vodiča, predsednika TD Krka g. Slavka Pajntarja. Ker lahko te dni na malih ekranih spremljamo serijo Reka ljubezni, ki se odvija prav na območju, kjer so se nahajali tudi članice in člani društva, gospod pa ima v seriji tudi stransko vlogo, jim je zaupal nekaj podrobnosti s snemanja. Prostor pred kraško jamo je res čudovit, zato so turisti posneli tudi nekaj skupinskih fotografij.
Pot so nadaljevali do Trubarjeve domačije, ki že 30 let predstavlja osrednjo točko ohranjanja spomina na Primoža Trubarja, očeta slovenskega jezika. Ogledali so si Trubarjevo spominsko hišo z mlinom, žago na vodni pogon, galerijo Skedenj in Trubarjevo čitalnico. Prostor je čudovit, zato ga mnogi pari izberejo za osrednji prostor svoje poroke.
Po obnovljeni zgodovini slovenskega jezika so turisti pot nadaljevali v občino Škofljica, kjer jih je pozdravil Svarun – lik iz Finžgarjevga zgodovinskega romana »Pod svobodnim soncem«, ki jih je spomnil, kako se je boril za svobodo, in opomnil, da se moramo tudi danes boriti za svoje pravice. Sicer je v kraju znana tudi »Svarunova pot«, ki vodi po krajih, ki jih je Finžgar vključil v svoj roman. Celotna pot je dolga 23 km, lahko pa jo prehodimo tudi v več krajših odsekih. Vsako leto po tej poti organizirajo skupinski pohod.
Ekskurzijo so zaključili v gostilni Čot v Škofljici, kjer dobre hrane in pijače ni zmanjkalo. Gostilna je bila v rimskih časih furmanska postojanka, od tod izvira tudi njeno ime. Čot namreč pomeni postojanko za zamenjavo konj. Najpogumnejšim članicam in članom so postregli svojo specialiteto – polže.
Turisti so preživeli krasen dan na Dolenjskem in bili na poti domov enotnega mnenja, da je Slovenija res pravi turistični biser, saj je vsaka pokrajina vredna občudovanja in obiska.