Trgatev potomke pri viničariji


trgatev2017V nedeljo, 24. septembra, so pri viničariji v Destrniku opravili trgatev potomke najstarejše trte na svetu. Prireditve so se udeležili župan g. Vladimir Vindiš kot lastnik, predsednik TD  Destrnik g. Ivan Hauptman kot skrbnik, 6. ptujska vinska kraljica Urška Repič, predsednik društva vinogradnikov g. Andrej Rebernišek, kletarji društva vinogradnikov in še nekaj predsednikov društev ter občinskih svetnikov.
Za uvodni pozdrav so s pesmijo poskrbele ljudske pevke Urbančanke, med prireditvijo pa sta zbrane zabavala Max Sužnik s »cuk« pozavno in Tilen Čeh s harmoniko.
Iz ust strokovnjaka g. Reberniška smo lahko slišali, da narava to leto vinogradom na Štajerskem ni prizanašala, a jo je potomka pri viničariji odnesla brez hujših posledic. Razmere za trto so bile ugodne kljub pomladni pozebi in suši v avgustu, ki je pridelek nekoliko zmanjšala. Na dozorevanje so dobro vplivali avgustovski topli dnevi in hladnejše noči, kar se v vinu odraža kot izrazitejša aromatika. Septembrsko deževje je sicer predstavljalo dodaten izziv, ki pa kakovosti grozdja ni ogrozil.
Trgatvi in stiskanju grozdja je sledilo prijetno druženje. Za pogostitev so poskrbele članice društva, za dobro voljo pa je še naprej skrbel zvok Tilnove harmonike.