Koline TD Destrnik

koline01Koline so bile včasih na vasi pravi praznik. Danes ljudje sicer še koljejo doma, vendar ne na tak način kot nekoč. Turistično društvo Destrnik se je tudi letos sredi zime, točneje tretjo soboto v januarju, odločilo organizirati in izpeljati vaške koline. Turisti radi rečejo, da si v decembru ne privoščijo zaključka, zato letos že tretje leto zapovrstjo turistične koline predstavljajo druženje članov društva. Lahko bi rekli, da združijo prijetno s koristnim, saj meso porabijo za pogostitev na občnem zboru, kar pa ostane, še za kasnejše prireditve v okviru društva.
Včasih so skoraj na vsaki kmetiji na vasi gojili prašiče. Te so po navadi konec leta, ko se je ohladilo in ni bilo več sveže krme za živali, zaklali, da so si pripravili koline. Za kmete so bile pravi praznik, saj so se zbrali iz vse vasi, drug drugemu pomagali in se poveselili. Ker je ta običaj marsikje skoraj povsem izumrl, so se turisti odločili, da ga obudijo in se ob delu tudi poveselijo.
Za koline je najbolj primeren doma krmljen prašič; za pečenko težak okoli 120 kilogramov, za salame pa od dvesto naprej. Letos so za koline uporabili velikega prašiča, ki ga je velikodušno podarila družina Mohorič Vajngerl iz Levanjcev, za kar se jim turistično društvo najlepše zahvaljuje.
Iz prašičjega mesa lahko naredimo salame, suhe klobase, pečenice in krvavice, meso lahko damo v dim, nekaj pa uporabimo svežega. Pripravimo lahko tudi mast in scvremo ocvirke. Turisti si želijo, da ta običaj ne bi šel v pozabo in da bi naši potomci vedeli, kako so včasih to delali. Mlajše generacije so najbrž danes prepričane, da klobase, salame, "špeh" in ocvirke pridelajo kar v trgovinah.
Vsak kos prašičjega mesa je imel nekoč tudi svoje ime, po navadi je bil namenjen določenemu kmečkemu opravilu ali družinskemu dogodku. Seveda so bile koline tudi priložnost za prijetno druženje in veseljačenje, tudi pri turistih po opravljenem delu ni bilo nič drugače.