10. bal vasi Ločki Vrh

bal1 2V Turističnem društvu Destrnik ohranjajo staro tradicijo vaških balov ob pustnem času. Vsako leto bal za občane in obiskovalce od drugod pripravijo v eni od vasi ali zaselkov naše občine. Letos so ga pripravili vaščani Ločkega Vrha.
Tokratni, že 10. bal je potekal v soboto, 6. februarja, v Volkmerjevem domu kulture. Domačini so prikazali stare kmečke običaje druženja in zabave ob dolgih zimskih večerih. Nadeli so si stara oblačila in prikazali, kako so nekoč združili delo in zabavo, obiskovalcem pa postregli s tradicionalno hrano in pijačo ter poskrbeli za pristno zabavo.
Vaščani Ločkega Vrha so prikazali, kako so nekoč prebirali orehe, luščili koruzo in se na hudomušen način zbadali med seboj. Ker v časih, ko še ni bilo televizije, telefonov in interneta, niso imeli stikov drugače, kot če so se družili v živo, so si lahko samo na tak način izmenjali informacije ali po domače »pošimfali« ter izmenjali trače. Prav tako pa so izvedeli »kdo v vesi se komu dopade«. Kmečkim opravilom in norčavosti je sledilo petje ob spremljavi harmonike ter vsem dobro znan »pojštertanc«, ki so se mu pridružili obiskovalci v dvorani.
Na pustno soboto, ki je bila letos nekoliko prej, a zato temperature niso bile nič nižje, je bilo vzdušje odlično. Zbrani so plesali in uživali ob mizah, bogato obloženih s pustnimi dobrotami. Predsednik Turističnega društva Ivan Hauptman ni skrival zadovoljstva ob odlično izpeljanem balu, župan Vladimir Vindiš pa je dobil idejo, kako napolniti destrniški vrtec, saj so vaščani skozi prikaz kmečkih opravil večkrat šegavo pripomnili, da so se pozimi včasih v temi greli s »trdim gorivom«.
Turistično društvo Destrnik se vsem vaščanom Ločkega Vrha zahvaljuje za trud in vloženo energijo ter dobro voljo ob pripravi 10. bala. Na svidenje do naslednjega leta.