Koline – domači praznik popolnoma uspel

koline01Zimski čas je čas kolin, domačega praznika, ki mu ponekod pravijo tudi furež. Na koline je po navedbah etnologa Janeza Bogataja vezano obredje, ki je bilo v upodobitvah klanja prašiča znano že v srednjem veku, hkrati pa ravno koline predstavljajo izjemno dediščino slovenske prehranske in kulinarične kulture. Turistično društvo Destrnik ohranja stare navade, običaje in orodja, hkrati pa skrbi za druženje. Rodila se je ideja, da bi ohranili in prenesli na mlajše rodove tudi domači praznik – koline. Datum, ki so ga določili za koline, je bil sobota, 17. januar.
V dopoldanskem času so se mesarji Milan, Janez in Franček dobili na Matjašičevi kmetiji v Levanjcih. Gospodarja sta Turističnemu društvu Destrnik podarila skoraj 120 kg težkega prašiča. Preden so ga ubili, so si pomagali s »štamperlom« kačje sline. Polovili so kri in prašiča odrli. Lepo so ga razkosali in nasekali »hrtišne« kosti, iz katerih so zvečer pripravili juho. Tona in Milan sta pripravila mize in stole v gasilskem domu, Irena, Kristina, Sabina, Micika in Miša so v kuhinji turističnega doma pripravile kašo za krvavice ter zakurile v krušno peč. Dobile so tudi maščobo, ki so jo »ovarile« in pripravile poparek za kašo. Vezni člen oziroma logista sta bila Sašo in Ivan. Ko so se mesarji vrnili v turistični dom, so naredili krvavice, pečenice in nekaj mesa dali v razsol. Prišli so »kolinšaki«. Okrepčali so se s pravo kolinsko pojedino: juho z domačimi rezanci, mesom, pečenim v krušni peči, solato, praženim krompirjem, krvavicami … Za sladico je bila trojed ali pijana baba, kot so jo imenovali nekoč. Manjkalo ni niti domače pecivo, ki so ga prinesle članice društva. Vse so poplaknili s turističnim vinom. Tudi zaplesali so, izvedli tekmovalne igre in igrali karte, veliko so se tudi pogovarjali. Koline so uspele. Naredili so še načrt za prihodnje leto, ko bodo spet imeli domači praznik.

Turistično društvo se zahvaljuje družini Matjašič za podarjenega prašiča, mesarjem in gospodinjam za pripravo večerje ter Sašu in Milanu za izvedbo družabnih iger.

koline 02 koline 03koline 04koline 05 DSC 0477 Small