Prejeli bronasto občinsko priznanje

P5240167Članice in člani Turističnega društva Destrnik smo ponosni na občinsko bronasto priznanje, ki smo ga prejeli za ohranjanje kulturne dediščine za projekt Od lanu do platna, podeljeno pa je bilo na osrednji slovesnosti ob občinskem prazniku. V imenu društva ga je prevzel predsednik Ivan Hauptman.

OBRAZLOŽITEV:
Člani Turističnega društva Destrnik pod vodstvom g. Ivana Hauptmana so se lani javnosti predstavili s projektom Od lanu do platna. Je zelo obsežen, saj so ga povezali v bogato zgodbo, polno smeha, solz, truda, ljubezni in zgaranih rok. Mnogi posamezniki se trudijo in skrbijo, da se bogata tradicija te rastline nadaljuje in neguje, s čimer ohranjajo tudi ljudske običaje.
Posamezne faze pridelave in predelave lanu so med drugim opisali tudi v brošuri, ki jo lahko dobimo domačini ter turisti. Projekt prikazujejo ob najrazličnejših priložnostih. Za njegovo predstavitev in promocijo občine Destrnik pa so člani izdelali tudi spominčke, in sicer laneni prtiček, vrečko lanenega semena ter stekleničko lanenega olja.
Želijo si, da bi tako povečali zanimanje javnosti za podeželje, da bi osvežili turistično ponudbo in obnovili ter predstavili kulturne in naravne znamenitosti na podeželju.