10. trgatev potomke pri viničariji

trgatev 10V nedeljo, 4. oktobra, je turistično društvo Destrnik priredilo že deseto trgatev žametne črnine, ki raste pri viničariji. Trganja grozdja so se lotili župan Franc Pukšič, 8. ptujska vinska kraljica Monika Kovačič, skrbnik potomke Ivan Hauptman, kletarji DVS in svetniki občine Destrnik. Letošnji pridelek je bil manjši, kot lansko leto, vendar je bila zato kvaliteta grozdja boljša, saj je imela več sladkorja. Grozdje potomke so dali v skupno predelavo potomk Destrnika, Ptuja in Vidma pri Ptuju. Te tri občine imajo potem iz te združene pridelave protokolarno vino. V kulturnem programu so tudi letos sodelovale ljudske pevke Urbančanke. Zbrani so s protokolarnim vinom po opravljeni trgatvi tudi nazdravili. Trgatev so nato nadaljevali pri turističnih brajdah in delo zaključili s stiskanjem in dobro mineštro. Omeniti velja, da so člani društva v novem vinogradu, ki raste pod občinsko stavbo, s 70 potomkami potomk Stare trte, letos potrgali prvih pet grozdov. Tudi te potomke bodo čez nekaj let gotovo dobro obrodile in iz grozdja bo pritekla žlahtna vinska kapljica. 

Predstavitev knjige o lanu nekoč in danes

knjigalanLe predi dekle, predi in pobarvanka Zgodba o lanu. 

Turistično društvo Destrnik je v petek, 2.oktobra, predstavilo težko pričakovano izdajo knjige in pobarvanke o pridelavi in predelavi lanu nekoč in danes na območju Destrnika. Avtorji knjige: Eva Hrastar, Aleksandra Milošič, Damjana Žampa, Hilda Bedrač, dr. Aleš Marđetko in Ivan Hauptman, ter avtorica ilustracij v pobarvanki, Nataša Kos, so nas v Volkmerjevem domu kulture, popeljali po poti njihovega ustvarjanja.

Preberi več

Turisti sodelovali na sejmu Agra v Gornji Radgoni

agraLetošnji sejem so organizatorji, zaradi situacije v svetu, preselili na splet. Sejem se je začel 7. septembra in bo trajal vse do marca 2021. Je pa del sejma od 25.-27.septembra potekal tudi v živo. Na sejmišču Pomurskega sejma v Gornji Radgoni so organizirali festival dogodivščin, v okviru katerega so pripravili več posvetov, predavanj in delavnic, izmenjavo semen in pridelkov, predstavili pa so tudi tamkajšnje sejemske vrtove. Člani turističnega društva Destrnik so se v petek, 25.septembra predstavili na prireditvi »trajnostni sodobni trendi v kmetijstvu«, kjer so predstavili njihovo zgodbo o lanu in novo knjigo ter pobarvanko. Cilj dogodka je bil, kako povečati samooskrbo v Sloveniji in ji vrniti vrednost domače proizvodnje in domačih avtohtonih materialov – tudi lanu – v naš vsakdan. Pot bo še dolga in naporna, a nekje je treba začeti. Turisti so, koliko to razmere dopuščajo, aktivni tudi v teh časih, na kar so posebej ponosni. Promocija našega čudovitega kraja in njihovega dela je dobrodošla in dobro sprejeta, kar je seveda njihov glavni namen in razlog, da to počnejo.

Ekskurzija v Prekmurje

ekskurzija spletV soboto, 5. septembra, so se člani društva TD Destrnik odpravili na strokovno ekskurzijo v Prekmurje. Najprej so si z vodenim ogledom ogledali šunkarno Kodila, ki jo vodijo tri generacije družine Kodila. Za začetek dneva so dodobra razvajali brbončice ob pokušini mesnih dobrot in poskusili pravi prekmurski bograč. Nadaljevali so do Soboškega jezera, ki je urejeno iz gramoznice. Okoli jezera je urejena plaža, kolesarska pot, prostor za piknik, igrala … Zraven je postavljen tudi pano iz Expano v Milanu, ki predstavlja izjemno arhitekturno stvaritev, v kateri je na domiseln način predstavljeno Pomurje v malem. Pot jih je nato vodila do Črenšovcev, kjer so si ogledali tamkajšnjo cerkev. Presenetil jih je domači farni župnik, ki jih je s pomočjo domačinov pogostil v njihovem farnem domu. Ekskurzijo so zaključili z vožnjo z brodom čez Muro in poznim kosilom pri Tineku na brodu na Muri v Melincih. Tudi v teh čudnih časih jim ni zmanjkalo želje po druženju, menijo namreč, da jim je ob vseh upoštevanjih varnostnih ukrepov, dan v naravi čudovitega Prekmurja, dobro del. 

 

 

39. kmečki praznik malo drugače

received 1204817556564173V nedeljo, 23. avgusta, naj bi se v Destrniku tradicionalno odvijal 39. kmečki praznik. Ker teče letos naše življenje malce drugače, kot smo vajeni, člani društva starih kmečkih običajev in opravil niso predstavljali, saj so se tako izognili prevelikemu številu ljudi na prizorišču. Po sestankovanjih in dilemah, kaj narediti, da dogodka vseeno ne bi čisto odpovedali, so realizirali najslajši del kmečkega praznika. Marljive članice društva so pekle gibanice in krapce, pri logistiki pa so pomagali ostali člani društva. Ideja se je izkazala kot izvrstna, saj je bil začetni strah, da dogodek ni dovolj oglaševan, odveč. »Društvene gospodinje« so svoje delo opravile z odliko, saj so spekle okrog 100 gibanic in krapcev, ki so jih, razdeljene tekom celega dneva, prodajale obiskovalcem od blizu in daleč. Za pečene dobrote so člani društva sprejemali prednaročila. Niso pa pustili lačnih niti tistih, ki so spregledali, da je bilo hrano potrebno prej naročiti. Sicer so na gibanice in krapce zaradi priporočil NIJZja  nekoliko dlje čakali, a tudi slednje ni bilo zaman. Turisti se zato zahvaljujejo vsem za potrpežljivost. 

Preberi več

14. bal vasi Jiršovci

14 balV Turističnem društvu Destrnik ohranjajo staro tradicijo vaških balov ob pustnem času. Vsako leto bal za občane in obiskovalce od drugod pripravijo v eni od vasi ali zaselkov v naši občini. Letos so ga pripravili vaščani vasi Jiršovci. Tokratni 14. bal se je zgodil v soboto 8. februarja v Volkmerjevem domu kulture. Domačini so prikazali stare kmečke običaje druženja in zabave ob dolgih zimskih večerih. Nadeli so si stara oblačila in nam prikazali, kako so nekoč združili delo in zabavo, obiskovalcem pa postregli s tradicionalno hrano in pijačo ter poskrbeli za pristno zabavo.Program vaščanov Jiršovc se je začel tako, da so ženske luščile fižol in klepetale vsakodnevne čenče, otroci so se igrali nagajali in plesali. Med tem so moški zunaj hiše delali drva, za zimo, ki je bila včasih daljša in hladnejša, kot zadnja leta. Med delom so popili kozarček vina in ob tem igrali igro podiranje peči. Otroci so povedali materi, da moški podirajo peč in mati je bila v skrbeh, ker ni vedela, kje bo lahko pekla kruh, nakar je ugotovila, da so se možje le igrali. Ko so delo opravili, so moški prišli v hišo in ob večerji so prišli na idejo, da bi organizirali bal. Poslali so po vaškega muzikanta in po pijačo. Ko so se vsi skupaj vrnili, se je bal lahko začel.

Preberi več

VABLJENI NA 14. BAL

Turistično društvo Destrnik in vaščani vasi Jiršovci vabimo na »14. BAL«, ki bo v soboto, 08.02.2020, ob 18. uri v Vokmerjevem domu kulture. Prikazali vam bomo stari kmečki običaj druženja in zabave v dolgem zimskem večeru v naši vasi. Nadeli si bomo stara oblačila in vam prikazali, kako so nekoč združili delo in zabavo. Postregli vas bomo s hrano in pijačo ter poskrbeli za zabavo. Veseli bomo, če si boste stara oblačila oblekli tudi vi, zraven prinesli kaj malega za pod zob ali za žejo (kot so to naredili nekoč) ter prišli in se družili skupaj z nami.
Vabljeni!